alle verhalen

Ik probeer een baken tussen de directie en de medewerkers te zijn

2 min leestijd

Mirte Ekens (25)  begon aan de studie Human Resources Management (HRM) aan de Hogeschool van Amsterdam omdat de mix van economische en sociale vakken haar aantrok: ze volgde onder meer bedrijfseconomie, finance, sociale vaardigheden en gesprekstechnieken. Toen ze tijdens haar studie een half jaar stage liep bij Schiphol Airport Retail, werd haar al snel gevraagd of ze er, naast haar studie, niet wilde komen werken. Dat deed ze, voor 16 uur per week. Sinds ze in juni 2018 afstudeerde, werkt ze fulltime bij SAR.

Mirte houdt zich bezig met alles wat raakt aan personeelszaken, vertelt ze op het kantoor van SAR op Schiphol. ,,Ik regel de salarisverwerking, stel contracten op, hou me bezig met de indiensttreding van medewerkers en het verzuimmanagement, voer sollicitatiegesprekken en ben medeverantwoordelijk voor het uitrollen van het Talent Program voor veelbelovende medewerkers. Mijn werk is heel breed en dat vind ik erg leuk. Geen dag is hetzelfde.”

,,Ik zit vaak met de directeur om de tafel, maar spreek ook regelmatig mensen op de werkvloer.”

Omdat de stafafdeling van SAR klein is, maar wel voor ruim 300 medewerkers van alles moet regelen, mag Mirte ,,alles doen”, vertelt ze. ,,Ik zit vaak met de directeur om de tafel, maar spreek ook regelmatig mensen op de werkvloer. Ik probeer een vertrouwenspersoon te zijn, een baken tussen de directie en de medewerkers. Medewerkers mogen altijd hun verhaal aan mij kwijt, of ze nou ziek zijn of graag iets willen delen. SAR is een organisatie met korte communicatielijnen waarbij medewerkers mij altijd kunnen vinden en aanspreken, dit gebeurt gelukkig ook met regelmaat. Vroeger had ik wel eens het idee dat de HR-afdeling van een bedrijf nogal stoffig was en dat alles er draaide om procedures. Maar daar merk ik hier niets van. Aangezien geen één medewerker hetzelfde is, proberen we ons zo veel mogelijk in de situatie van de ander te verplaatsen. We zijn er altijd op uit om er echt te zijn voor de medewerkers.”

,,Vroeger had ik wel eens het idee dat de HR-afdeling van een bedrijf nogal stoffig was. Maar daar merk ik hier niets van.”

Mirtes werk speelt zich hoofdzakelijk af op kantoor. ,,Ik begin ’s morgens met het openen van mijn mailbox en daarna is het een kwestie van prioriteiten stellen: reageren op sollicitaties, contracten regelen, vergaderingen…” Het leukste aan haar baan, volgens Mirte, is  het voortdurend schakelen tussen diverse werkzaamheden en allerlei mensen. ,,Ik ben constant bezig om medewerkers op een of andere manier te helpen. Mijn doel is ervoor te zorgen dat ze het zó naar hun zin hebben bij SAR dat ze hier lang blijven werken.” Ze lacht. ,,Dat lukt goed.”

Momenteel is Mirte erg druk met het aantrekken van nieuwe medewerkers, hier haalt ze veel energie uit.,,Elke medewerker brengt zijn of haar eigen verhaal mee. Omdat ik hen begeleid vanaf het moment dat ze bij SAR binnenkomen, voel ik echt binding met hen.” Wat SAR zoekt, volgens Mirte, zijn mensen met passie voor het vak, die gelukkig worden van de retail en hospitality.

Een van de mooiste kanten van SAR, vindt Mirte, is dat iedereen bij het bedrijf, welke achtergrond hij of zij ook meebrengt, gelijk en met respect wordt behandeld. ,,We houden echt rekening te houden met culturele achtergronden, tenslotte passeren alle nationaliteiten onze luchthaven.”

Mirte is nu HR Business Partner. Ze is dan nog steeds een schakel tussen het management en de medewerkers, maar kan in die functie zelfstandig beslissingen nemen. ,,Wat ik bij SAR erg waardeer, zijn het vertrouwen en de mogelijkheden die je krijgt. Maar ook de vrijheid, de eerlijkheid naar de medewerkers toe en het feit dat er altijd iemand is om mee te sparren, maken SAR voor mij tot een fijne werkgever.” Hoe ziet ze haar toekomst bij SAR? ,,Door de groei die het bedrijf nu doormaakt, bestaat er de kans dat ik alleen maar meer kan doorgroeien. Maar ik wil wel op HR blijven, dat is echt mijn ding.”

Je nieuwe collega's

Nicoleta Fernoaga-Broaner - Schiphol Airport Retail

Nicoleta Fernoaga-Broaner

Kareem Moustafa

Yvonne Plaatsman-Peeters

Suat Öztürk